nieuws

Definitief terug naar maximumtarieven mondzorg

Archief

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) heeft tevergeefs het besluit van minister Schippers om het experiment met vrije prijzen in de mondzorg vroegtijdig te beëindigen, aangevochten. In kort geding bepaalde de voorzieningenrechter dat het besluit vragen oproept, maar niet onrechtmatig is.

Schippers nam het omstreden besluit nadat een meerderheid van de Tweede Kamer in juni aangaf het experiment dat tandartsen drie jaar de tijd gaf om zelf de prijs van hun behandelingen te bepalen, voortijdig te willen stoppen. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek namelijk dat de prijzen voor mondzorg sinds de invoering van het experiment op 1 januari 2012 met ruim 6% zijn gestegen.
De NZa bekijkt de komende tijd hoe zij tot nieuwe maximumtarieven kan komen en welke prestaties er vanaf 1 januari 2013 gelden. Tot die datum blijven vrije tarieven gelden. Ook de regels blijven tot die tijd ongewijzigd. Dat betekent dat tandartsen, orthodontisten, tandprothetici en mondhygiënisten zelf hun prijzen mogen bepalen. Wel moeten zij in de wachtkamer en op de website een prijslijst hebben hangen en een offerte geven bij behandelingen van boven de € 150,-. Twee mondzorgaanbieders die ook na een waarschuwing geen prijslijst op hun website toonden hebben hiervoor inmiddels een last onder dwangsom opgelegd gekregen van de NZa. De NZa benadrukt dat consumenten nog steeds prijsonderhandelingen kunnen voeren met de aanbieders.

Reageer op dit artikel