nieuws

Callas heeft PPI-vergunning in aanvraag

Archief

Blocknote, de houdstermaatschappij van de Callas Group, backofficebedrijf en ontwikkelaar van verzekeringsproducten, wil een premiepensioeninstelling beginnen onder de naam PPI4ALL. Volgens de initiatiefnemers wordt het de eerste PPI in zijn zuivere vorm, namelijk een administratieplatform zonder vaste combinatie van verzekeraar en vermogensbeheerder. “Wij zien de PPI als bedrijf, niet als product.”

Callas heeft PPI-vergunning in aanvraag

Blocknote BV wordt enig aandeelhouder van het op te zetten bedrijf. Aart Tempelman (beoogd directeur) en Max Rens (consultant) zetten de onderneming op vanuit het Callas-kantoor in Amstelveen. De aanvraag is bij DNB ingediend; in januari 2013 wil de premiepensioeninstelling met de eerste klanten aftrappen. Tempelman noemt het bijzonder dat het initiatief in tegenstelling tot de acht bestaande PPI’s niet vanuit een verzekeraar of vermogensbeheerder is ontstaan. “Dergelijke partijen zien de PPI als een product, als een uitbreiding van hun assortiment. Wij zien de PPI als bedrijf. Het wordt een administratieplatform dat zich puur richt op zijn kerntaak: het uitvoeren van een goede en kostenefficiënte pensioenadministratie ten behoeve van de deelnemer. Werkgevers mogen zelf kiezen bij welke verzekeraar of welke vermogensbeheerder zij willen aansluiten. Dat maakt voor ons niet uit. We doen niet aan gedwongen winkelnering en wij ontlenen geen verdiensten aan het vermogensbeheer en aan eventuele verzekeringscontracten.”

Wel kent de PPI in oprichting enkelepreferred suppliers’, te weten the Index People, Credit Life en Munich Re. “Maar wij kunnen elke verzekeraar en elke vermogensbeheerder aansluiten”, benadrukken Tempelman en Rens. Deze vorm van maatwerk maakt de PPI niet duurder, aldus de initiatiefnemers. “De pensioenadviseur levert immers het advies, voor ons betekent het geen extra werk wanneer een werkgever graag met een bepaalde verzekeraar in zee wil. Wij hanteren als tarief zo’n € 150 per werknemer per jaar.”

Tempelman en Rens zeggen met zo’n twintig ondernemingen in gesprek te zijn, evenals met een aantal pensioenadvieskantoren. “Wij gaan niet zelf adviseren, maar willen gebruik maken van het intermediaire kanaal.”

Reageer op dit artikel