nieuws

Avéro introduceert drie serviceniveaus voor pensioenmarkt

Archief

Avéro Achmea gaat met drie serviceniveaus voor pensioenadvies werken. De werkzaamheden in de pensioenketen zijn in acht stappen opgeknipt; adviseur en werkgever bepalen samen welke door de adviseur en welke door de verzekeraar worden uitgevoerd. De werkgever betaalt de verzekeraar hiervoor separaat.

Avéro introduceert drie serviceniveaus voor pensioenmarkt

Het intermediair is deze week ingelicht over de nieuwe werkwijze. Met de serviceniveaus wil de verzekeraar de bedrijfsmodellen van  pensioenadviseurs ondersteunen. Adviseurs die straks in het provisieloze tijdperk bijvoorbeeld alleen nog adviesuren willen maken, komen terecht in serviceniveau 1. Avéro neemt in dat model voor € 700 per jaar per werkgever, de implementatie en het onderhoud (wettelijke wijzigingen/veranderingen in de bedrijfssituatie) van het advies op zich. Voor het beheer op deelnemersniveau (administratieve vragen en voorlichting van werkgevers en werknemers over de pensioenregeling) rekent de verzekeraar € 10 per deelnemer per maand. Voor administreren, risicodragen en beleggen rekent Avéro net als nu standaard administratiekosten, risicopremies en TER (Total Expense Ratio).
De werkgever onderhoudt in het eerste servicemodel zelf het contact met Avéro, de adviseur ontvangt geen kopieën van communicatie en komt pas weer in beeld bij het einde van de contractstermijn of wanneer het advies ingrijpend moet worden herzien. Serviceniveau 3 lijkt erg op de traditionele situatie waarin de adviseur zowel beheer, advies als communicatie doet. Serviceniveau 2 beweegt zich daar tussenin.
Gideon Lamot, senior marktmanager pensioen bij Avéro, benadrukt dat Avéro zich verre houdt van advies. “Wij bemoeien ons nooit met intake en advies. De enige situatie waarin zich dat kan voordoen is wanneer een advies geheel herzien moet worden en de oorspronkelijke adviseur uit beeld is.” Ook is het volgens Lamot de adviseur die de niveaus bij de werkgever introduceert. “Wij zitten aan de achterkant. Wil de adviseur alles zelf blijven doen, dan hoeft hij het er met de werkgever niet eens over te hebben.”

Reageer op dit artikel