nieuws

AFM wil ‘rekken’ van pensioenactiviteiten tegengaan

Archief

“Het overgangsregime voor de deelvergunning pensioenverzekeringen is niet bedoeld voor het rekken van behoud van de pensioenportefeuille.” Dat heeft de AFM op kerstavond nog even in een nieuwsbrief aan het intermediair laten weten. De toezichthouder vreest dat er misbruik gemaakt zal worden van de regeling.

AFM wil ‘rekken’ van pensioenactiviteiten tegengaan

Intermediairbedrijven die actief willen blijven in advies en bemiddeling rond pensioenverzekeringen, moeten dat tussen 1 januari en 1 februari 2012 aan de AFM kenbaar maken; een formulier daartoe zal vanaf 1 januari verkrijgbaar zijn via het zogeheten ‘digitaal loket’. Pensioenadviseurs hebben vervolgens tot 2014 de tijd om aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen te voldoen. Zij die de deelvergunning niet aanvragen, moeten hun portefeuille binnen drie maanden overdragen.
Een voorwaarde voor het aanvragen van de pensioenvergunning is dat vóór 1 juli 2012 een inschrijf- en betaalbewijs voor een pensioenopleiding aan de toezichthouder wordt getoond. In de nieuwsbrief zegt de AFM “verontrustende signalen” te krijgen “dat opleidingen in de markt worden aangeboden die vooral als doel lijken te hebben om adviseurs een inschrijf- en betaalbewijs te verschaffen”. De AFM zegt daar in haar toezicht op te gaan letten en vraagt intermediairs kritisch te zijn op de kwaliteit van pensioenopleidingen. “De overgangsregeling tot 2014 is niet bedoeld voor pensioenadviseurs, die uiteindelijk geen deelvergunning pensioenverzekeringen aanvragen en niet willen investeren in de kwaliteit van hun pensioenadviezen.”

Reageer op dit artikel