nieuws

AFM legt boeteregime uit

Archief

De uitgangspunten en overwegingen bij het bepalen van de bestuurlijke boetes die de AFM uitdeelt, staan vanaf vandaag op de website van de toezichthouder. De AFM stelt geregeld vragen te krijgen over de hoogte van de boetes en hoopt met het plaatsen van de handleiding meer inzicht te verschaffen.

AFM legt boeteregime uit


 
 
 
De toezichthouder wijst erop dat ze met het boeteregime verschillende dossiers consistent en gelijkwaardig kan behandelen. “De wet geeft richting en grenzen bij het vaststellen van de hoogte van een boete”, aldus de AFM.
Bij het bepalen van het bedrag zijn de ernst, de duur en de verwijtbaarheid van de overtreding van belang. Ook wordt gekeken of er sprake is van eerdere overtredingen, het voordeel dat onterecht is behaald en de draagkracht van de overtreder.
De AFM werkt met drie boetecategorieën, van lichte tot zware overtredingen. De maximumbedragen voor deze categorieën lopen uiteen van € 10.000 tot € 4 mln, met een uitzondering: als het behaalde voordeel groter is dan € 2 mln kan de AFM de boete ook vaststellen op twee keer het behaalde voordeel. De boete kan dan de € 4 mln overstijgen.
In een ficitieve casus in relatiemagazine Inzicht legt de AFM het boeteregime nader uit.

Reageer op dit artikel