nieuws

AFM: advies beleggingspolis wordt slecht vastgelegd

Archief

Bij circa 80% van de partijen die adviseren over beleggingspolissen, is het adviesproces onvoldoende ingericht, constateert de AFM uit haar onderzoek naar de adviespraktijk op dit terrein. “Bovendien geldt bijna twee jaar nadat er nieuwe regels zijn ingegaan, voor de hele markt dat het adviesproces nog onvoldoende wordt vastgelegd.”

AFM: advies beleggingspolis wordt slecht vastgelegd

De toezichthouder beoordeelt de kwaliteit van 20% van de marktpartijen als goed, van 55% als redelijk en van 25% als matig tot slecht. “Dat laatste percentage is te hoog. Er moet nu snel verbetering komen”, zegt AFM-directeur Theodor Kockelkoren. De belangrijkste tekortkomingen doen zich voor bij het inwinnen en vastleggen van klantinformatie en het vergelijken van producten. De AFM onderzocht 36 van de grootste financiële dienstverleners, die circa 70% van de markt beslaan. Het ging daarbij om verzekeraars, bankbemiddelaars en grote tussenpersonen. Een productcategorie waar het vaak mis gaat, is volgens Kockelkoren de spaarverzekering voor de studie van het kind. “Het lijkt een automatisme dat daarvoor de beleggingsverzekering wordt geadviseerd, terwijl die helemaal geen fiscaal voordeel biedt. Je kunt je geld dan vaak beter op een spaarrekening zetten.”

Reageer op dit artikel