nieuws

PPI’s moeten meer vermogen aanhouden

Archief

Ook Callas Group wil in collectief pensioen

Minister De Jager wil premiepensioeninstellingen verplichten een bedrag van € 500.000 aan te houden als minimaal vereist eigen vermogen. De vermogenseis voor PPI’s ligt nu op € 225.000.

Dat stelt De Jager in zijn nota bij de Wijzigingswet financiële markten 2013. In aanvulling op het basisbedrag van € 500.000 voert hij een toetsingsvermogen van 0,2 % in over het volledige pensioenvermogen dat in beheer is toevertrouwd, met een maximum van € 20 mln. Dat maximum ontbrak in een eerdere versie, maar werd opgevoerd naar aanleiding van kritische opmerkingen in de consultatiefase.
De vermogenseis voor PPI's ligt nu op € 225.000. Het nieuwe bedrag is volgens De Jager voldoende om de risico's, ook in de opstartfase van de onderneming, af te dekken. Daarnaast moeten aansprakelijkheidsrisico’s beter worden afgedekt. De PPI krijgt de keuze tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (bav), of een percentage van de waarde van het beheerde pensioenvermogen van 0,1%.
Toezichthouders AFM en DNB zien graag dat de bescherming van de pensioenvermogens verbetert door premiepensioeninstellingen te verplichten om een pensioenbewaarder in te stellen. De Jager kiest in zijn voorstel echter voor een aangepaste rangregeling en niet voor het verplichten van een pensioenbewaarder. Dat laatste brengt volgens hem te veel operationele bezwaren met zich mee en dat zal gevoeld worden in de uitvoeringskosten van pensioenregelingen. De Jager gaat er voor de berekening van de totale nalevingskosten voor de sector vanuit dat er de komende jaren tien PPI’s actief zullen zijn in Nederland. Hij acht de nieuwe regels "niet prohibitief" voor kleine nieuwe toetreders.

Callas Group
Bekend is dat Rabobank en PGMM een aanvraag hebben lopen, evenals Zwitserleven. Ook Blocknote, houdstermaatschappij van de Callas Group, backofficebedrijf en ontwikkelaar van verzekeringsproducten, maakte deze zomer bekend een premiepensioeninstelling te willen beginnen: de PPI4ALL. Blocknote wordt enig aandeelhouder van het op te zetten bedrijf. Aart Tempelman (beoogd directeur) zet de onderneming op. De aanvraag is bij DNB ingediend; in januari 2013 wil de premiepensioeninstelling met de eerste klanten aftrappen. Conform huidige wetgeving is in de aanvraag nog sprake van een eigen vermogen van € 225.000. Tempelman: “Dat is in principe ook voldoende, omdat PPI4ALL de werkzaamheden en risico’s uitbesteedt. Dit initiatief is namelijk niet meer en niet minder dan een technisch goed administratieplatform. Wij hebben ter bescherming van de deelnemer een pensioenbewaarder ingesteld. Voor iedere deelnemer wordt een aparte beleggingsrekening ten behoeve van de pensioengelden opgesteld bij een stichting, uitgevoerd door KASBank.”
Tempelman noemt het bijzonder dat PPI4ALL in tegenstelling tot de acht bestaande PPI’s niet vanuit een verzekeraar of vermogensbeheerder is ontstaan. “Dergelijke partijen zien de PPI als een product, als een uitbreiding van hun assortiment. Wij zien de PPI als bedrijf. Het wordt een administratieplatform dat zich puur richt op zijn kerntaak: het uitvoeren van een goede en kostenefficiënte pensioenadministratie voor de deelnemer.” Het platform kent geen vaste combinatie van verzekeraar en vermogensbeheerder en is daarmee volgens de initiatiefnemers “de eerste PPI in zijn zuivere vorm.” Tempelman: “Werkgevers kiezen bij ons zelf de verzekeraar of vermogensbeheerder om hun pensioenregeling onder te brengen, al is er ook een standaardoplossing voor de werkgever die niet zelf wil kiezen.” Daarvoor gaat de nieuwe speler onder meer in zee met Credit Life en Munich Re.
PPI4ALL zegt met zo’n twintig ondernemingen in gesprek te zijn, evenals met een aantal pensioenadvieskantoren. "Wij gaan niet zelf adviseren, maar willen gebruik maken van het intermediaire kanaal", aldus Tempelman.

De Goudse voert PPI zomeractie
Werkgevers die en vóór medio september een contract sluiten voor het Goudse Bedrijfspensioen (de PPI van De Goudse) krijgen per werknemer € 50 op de advieskosten terug met een maximum van € 1.500. De offerte moet wel voor 19 augustus aangevraagd  zijn. ‘Omdat de vergoeding naar de werkgever gaat en niet naar de adviseur, gaat van de actie volgens De Goudse geen sturing uit.
Het Bedrijfspensioen is een 100% provisieloos product. Volgens Wouter Berris, manager inkomen en pensioen bij De Goudse, misstaat de zomeractie niet in een provisieloos tijdperk. “Er gaat geen sturing van uit. Wij betalen het bedrag uit aan de werkgever, niet aan het intermediair. Ook betalen wij het geld uit, ongeacht bij welke adviseur gesloten is. Er zijn dus geen andere prikkels aanwezig dan de prikkel om juist nu in gesprek te gaan met een onafhankelijke adviseur.”
De verzekeraar verlaagde onlangs ook al de risicotarieven voor het Bedrijfspensioen en wil met de zomeractie het product een extra boost geven. Tot nog toe brachten honderd bedrijven met gemiddeld zo’n zes deelnemers hun pensioen onder bij de PPI van de Goudse, vertelt Berris. “We zijn in maart echt begonnen. Dit is een langzame markt. We hebben voor duizenden deelnemers offertes uitstaan, dus tegen het einde van het jaar zullen we zien wat daar de conversie van is.”

Reageer op dit artikel