nieuws

Nieuwe sterfteprognose: waarde verplichtingen iets hoger

Archief

Het Actuarieel Genootschap (AG) heeft maandag een nieuwe prognosetafel gepresenteerd. De nieuwste inzichten en verwachtingen met betrekking tot de sterftecijfers tot en met 2062 leiden er volgens het AG toe dat de waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen en -verzekeraars met 1% toeneemt.

Nieuwe sterfteprognose: waarde verplichtingen iets hoger

"De nieuwe waarnemingen zijn redelijk in lijn met de voorspelling die in de vorige prognosetafel is gedaan", zegt het AG, dat elke twee jaar met een nieuwe tafel komt. "Dit betekent dat de nieuwe waarnemingen laten zien dat de sterfte opnieuw sterker is gedaald dan de gemiddelde sterftedaling in de gehele waarnemingsperiode vanaf 1988. Hoewel een meer dan gemiddelde sterftedaling al in de vorige prognosetafel was voorzien, leidt gebruik van de nieuwe prognosetafel toch tot een stijging van de waarde van de verplichtingen. Gemiddeld zullen de verplichtingen door het gebruik van de nieuwe prognosetafel, afhankelijk van de gehanteerde rente, met ongeveer 1% kunnen toenemen."
De levensverwachting voor zowel mannen als vrouwen neemt op basis van de nieuwe prognosetafel toe, waarbij de stijging bij mannen sneller gaat dan bij vrouwen. Op grond van de nieuwe inschatting stijgt de levensverwachting van nuljarigen tussen 2011 en 2062 van 82,9 jaar voor vrouwen en 79,2 jaar voor mannen, naar respectievelijk 87,4 jaar en 86,9 jaar. Voor 65-jarigen is dat van 85,9 jaar voor vrouwen en 82,9 jaar voor mannen naar respectievelijk 89,3 jaar en 88,2 jaar.

Reageer op dit artikel