nieuws

Meeste adviseurs hebben status beleggingen van klant niet in beeld

Archief

De meeste financieel adviseurs die aan klanten beleggingsadvies geven, weten niet hoe de beleggingen van die klanten er op dit moment voorstaan, zo concludeert vermogensbeheerder NNEK uit een onderzoek waaraan 178 adviseurs deelnamen.

Meeste adviseurs hebben status beleggingen van klant niet in beeld

Minder dan 50% zegt precies te weten hoe zijn klant ervoor staat; een kleine 40% geeft aan daarvoor te weinig informatie beschikbaar te hebben. Dat is overigens wel beter dan twee jaar terug, toen slechts 30% aangaf duidelijk zicht te hebben op de beleggingen van de klant. Driekwart van de respondenten maakt gebruik van het Nationaal Regime voor adviseren over beleggingen, maar een op de vijf van deze groep zegt geen (verplichte) adviesovereenkomst te gebruiken.
"Er is nog steeds onvoldoende kennis en begrip van de werking van deze wet", zegt NNEK over het Nationaal Regime. "Slechts tweederde van de adviseurs geeft ook aan de leidraad 'klant in beeld' van de AFM gelezen te hebben."
Overigens geeft 80% van de deelnemers aan dat vermogensplanning in de toekomst belangrijker zal worden in de adviespraktijk. Gemiddeld bestaat nog 39% van de inkomsten uit provisie; wordt op basis van uurloon gewerkt, dan gaat dat tegen een tarief van gemiddeld € 130. 

Reageer op dit artikel