nieuws

LNBB legt ‘motor’ premiepensioenen bloot

Archief

LNBB actuarissen + pensioenconsultants lanceert de PremiepensioenWijzer, een instrument om premiepensioenen met elkaar te vergelijken. Bijzonder volgens de initiatiefnemers is dat de analyses zich richten op de effecten van de beleggingen van het premiepensioen op het pensioenresultaat en de risico’s die samenhangen met de beleggingen. “Het is een uitdaging om echt de motor van het product te doorgronden.”

LNBB legt ‘motor’ premiepensioenen bloot

De informatie die via de PremiepensioenWijzer beschikbaar komt, is van belang voor werkgevers, werknemers, pensioenadviseurs, ondernemingsraden, maar ook voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen, aldus LNBB. Vennoot Jack Borremans: "De PremiepensioenWijzer is ontwikkeld vanuit onze eigen adviespraktijk. Onze drijfveer was het ongenoegen dat flyers, brochures, websites en offertes van aanbieders geen of onvoldoende informatie geven over de onderliggende beleggingen die ons in staat stellen de werkelijke kracht of zwakte van het product te doorgronden. Het is een uitdaging om echt de motor van het product te doorgronden, de beleggingen. De Wft is immers een warenwet en eist productdeskundigheid. Nu ligt 100% van de focus in de advisering op de aspecten die minder dan 15% van het totale pensioenbudget van een werkgever bepalen, namelijk de administratiekosten en risicopremies."
De PremiepensioenWijzer bestaat uit drie instrumenten, de Prudentietoets, het Uniform Realistisch Pensioen Overzicht (URPO) en de Performancetoets. Berekeningen resulteren in het te verwachten rendement en pensioenresultaat van elk door de aanvrager gewenst product en elke premiepensioenregeling. De Performancetoets toont en benchmarkt het daadwerkelijk gerealiseerde beleggingsresultaat van de verzekeraar of premiepensioeninstelling.
Pensioenadviseurs die gebruik willen maken van de modellen, kunnen een offerte aanvragen. Het systeem werkt nog niet op basis van abonnement of licentie.

Reageer op dit artikel