nieuws

Kamerleden niet van plan aflossen verplicht te stellen

Archief

Mening haaks op standpunt Financiën

 

Als de plannen uit het Kunduz-akkoord worden doorgevoerd, hoeven nieuwe hypotheekklanten met ingang van volgend jaar niet verplicht hun lening periodiek af te lossen om toch in aanmerking te komen voor renteaftrek.

 

Dat concludeert De Hypotheker uit een vorige week gehouden politiek debat over de woningmarkt. De keten had Kamerleden van VVD, SP, ChristenUnie, PvdA, D66 en CDA uitgenodigd voor een verkiezingsdebat over de woningmarkt. "Het debat bracht onverwachte duidelijkheid voor de woningbezitter", aldus De Hypotheker. "De praktijk van de banken en geldverstrekkers om na het Lenteakkoord alleen nog hypotheken op annuïteitenbasis aftrekbaar te maken, betitelden de politici als onjuist. Het gaat er slechts om dat de hypotheekrenteaftrek jaarlijks volgens een annuïtair schema wordt afgebouwd." Wat voor hypotheekvorm wordt gekozen, doet dan niet ter zake.

 

Wel aflossen

Staatssecretaris Weekers heeft begin deze zomer nog aan de Tweede Kamer laten weten dat juist wel volgens een annuïtair schema moet worden afgelost om van de fiscale aftrek gebruik te kunnen maken. Die bedroeg volgens CBS-cijfers vorig jaar ruim € 33 mld, goed voor een belastingvoordeel van in totaal ruim € 14 mld. Bijna de helft van het belastingvoordeel komt terecht bij huishoudens met een bruto-inkomen van € 82.900 of meer per jaar.

Niet verplicht aflossen zal bij consumenten in de smaak vallen: slechts 14% zou voor een annuïtaire hypotheekvorm kiezen, blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy naar gewenste financieringsvormen onder ruim 500 consumenten. Een derde van de ondervraagden heeft een voorkeur voor een volledige hypotheek (100%-financiering).

 

Restschuld

Het debat leverde tevens een nieuw voorstel op van Carola Schouten (ChristenUnie): het fiscaal aftrekbaar maken van rente die betaald wordt over een restschuld die wordt meegenomen in een nieuwe hypotheek. "Hierdoor wordt de drempel voor doorstromers (en de banken) om een restschuld te accepteren verlaagd."

 

Reageer op dit artikel