nieuws

Intermediair wars van execution only

Archief

Execution only geniet nog maar een beperkte populariteit onder het intermediair. Ondanks het naderende provisieverbod bemiddelt slechts 26% “wel eens” op deze manier in financiële producten, zo blijkt uit onderzoek van Bureau D & O. De meerderheid van de 500 ondervraagde tussenpersonen (53%) is vooralsnog niet van plan om execution only in de toekomst te gaan faciliteren.

Intermediair wars van execution only

Het intermediair dat zich richt op pensioenverzekeringen is nog het meest wars van execution only: slechts 5% bemiddelt wel eens zonder advies. Financieel dienstverleners die zich richten op levensverzekeringen zijn meer in voor een experiment: 18% heeft er ervaring mee. Opmerkelijk in de uitkomsten is dat ook bemiddelaars die ervaring hebben met execution only in meerderheid (53%) er niet positief over zijn. Bij de niet-gebruikers ligt dat percentage op 84%. De weinige tussenpersonen die wel positief zijn, stellen dat execution only vooral geschikt is voor financieel onderlegde en hoog opgeleide klanten of klanten die al advies hebben gekregen.
Volgens Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur van D & O, roepen voorstanders van execution only "te makkelijk dat consumenten zelf moeten kunnen beslissen of men wel of geen advies wil hebben". Er zijn volgens hem grenzen aan de medewerking die je als aanbieder of bemiddelaar moet geven aan "onverstandige beslissingen" van consumenten. "Als parachuteschool ga je ook niet tegen leerlingen zeggen: u moet zelf maar beslissen of u met of zonder parachute uit het vliegtuig springt."

Reageer op dit artikel