nieuws

DNB houdt druk op invoering Solvency II

Archief

Hoewel deze zomer op Europees niveau is besloten dat er nog een impactstudie moet komen, houdt De Nederlandsche Bank vast aan een zo snel mogelijke invoering van Solvency II.  Dit stelt Peter Hoekstra namens de divisie Toezicht beleid in DNBulletin, de nieuwsbrief van de toezichthouder. Essentiële onderdelen zoals de Own Risk & Solvency Assessment (ORSA) kunnen volgens Hoekstra al spoedig worden ingevoerd.

DNB houdt druk op invoering Solvency II

Nederlands verzekeraars zijn volgens Hoekstra "relatief vergevorderd" met de invoering van de Solvency II-richtlijn voor kapitaaleisen. Desondanks hebben de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement besloten dat er een extra impactstudie nodig is naar de effecten van de richtlijn. Volgens Hoekstra gaat het daarbij hoofdzakelijk om een een toetsing van de kwantitatieve gevolgen van een aanpassing van de rentetermijnstructuur.
"In september komen de Europese partijen bij elkaar om te bepalen hoe nu verder te gaan. Mogelijk wordt alsnog groen licht gegeven voor de Omnibus II-richtlijn. Die bevat wijzigingen van de al in 2009 aangenomen richtlijn Solvency II. Maar het kan ook zijn dat de afronding van de impactstudie wordt afgewacht", aldus Hoekstra. Hij zegde wel toe met het ministerie en de sector in overleg te treden over de specifieke invoering van Solvency II-onderdelen in Nederland, "mocht daar aanleiding toe zijn".

Reageer op dit artikel