nieuws

Adfiz hekelt AFM-voorstel verbod incassorecht

Archief

Toezichthouder AFM pleit ten onrechte voor een verbod op incassorecht voor financieel dienstverleners. Een verbod is namelijk niet in het belang van de klant, stelt Adfiz in een reactie op het voorstel van de AFM. “De adviseur heeft een belangrijke rol bij de incasso””, aldus Adfiz.

Adfiz hekelt AFM-voorstel verbod incassorecht

Adfiz heeft inmiddels contact opgenomen met de AFM om de zaak door te spreken. Volgesn Adfiz zou een verbod slecht nieuws zijn voor de klant. "Die ontvangt niet langer één overzichtelijke factuur van zijn bekende adviseur, maar tien verschillende nota's van tien anonieme aanbieders. Bovendien wordt het voor de adviseur veel lastiger om bij prolongatie de dekking te controleren en fouten eruit te halen", aldus de brancheorganisatie. "De korte lijn tussen adviseur en klant voorkomt bovendien problemen bij een gemiste betaling. De adviseur zal makkelijker tot een maatwerkoplossing komen. Dit kan voorkomen dat klanten direct in onpersoonlijke incassoprocedures belanden of zelf ongewenst onverzekerd raken."
De AFM richt met haar pleidooi de pijlen op wat zij als een mogelijke overgebleven prikkel vreest in intermediaire distributie. "Bewijzen daarvoor zijn er echter niet en wij zien dit probleem niet", stelt Adfiz. "Het moet bovendien niet om het incassorecht gaan, maar om eventuele financiële afhankelijkheid tussen de aanbieder en de adviseur. Daar horen andere maatregelen bij." Volgens de belangenbehartiger is zowel bij de AFM als bij het ministerie van Financiën sprake van een mogelijke tunnelvisie. "Wel focussen op mogelijk de laatste prikkels in intermediaire distributie, maar niet de grote prikkels bij de aanbieders aanpakken."

Reageer op dit artikel