nieuws

Zorgen ondanks afname ladingdiefstal

Archief

Het aantal diefstallen van ladingen bij vrachtwagenchauffeurs is in het eerste halfjaar sterk afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot en met juni waren er 176 diefstallen, 59% minder dan in het eerste halfjaar van 2011. Transportverzekeraar TVM is echter bezorgd dat met de komst van de Nationale Politie de speciale aandacht voor ladingdiefstal verdwijnt en het probleem in alle hevigheid terugkeert.

Zorgen ondanks afname ladingdiefstal

Het zeilsnijden, waarbij het afdekzeil van vrachtwagens wordt opgesneden, is in het eerste halfjaar zelfs met 75% afgenomen, zo blijkt uit de cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend heeft gemaakt. Wel nam het stelen van containers en voertuigen met 7% toe, waarbij de dieven vooral hun slag slaan in de regio Rijnmond. Daarmee komt de totale daling van het aantal diefstallen in het wegtransport uit op 40%.

Volgens de stichting is de daling vooral te danken aan repressief optreden van politie en justitie en preventieve maatregelen in de sector, onder meer in de vorm van beveiligde parkeerplaatsen. Het speciale projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland rolde de afgelopen 2 jaar in samenwerking met het Openbaar Ministerie drie criminele organisaties op, waarbij 50 verdachten werden aangehouden.

Transportverzekeraar TVM en brancheorganisatie TLN zijn bang dat de komst van één nationaal politiekorps per 1 januari 2013 een einde maakt aan het projectteam. "Het opheffen van het gespecialiseerde en succesvolle team is een verkeerd signaal op het moment dat de aanpak van dit team tot daadwerkelijke resultaten leidt", aldus TVM. "Onze ervaring is dat versnippering van de bij het team aanwezige kennis een groot risico is bij de bestrijding van transportcriminaliteit."

Reageer op dit artikel