nieuws

Stemwijzer beantwoordt vooral aan clichés

Archief

Aan stemadvies doet AM niet. Daar is sinds jaar en dag de Stemwijzer op internet voor. In aanloop naar de verkiezingen van 12 september kwam gisteren de jongste uitvoering online. Maar of u daar als financieel dienstverlener nou werkelijk zoveel wijzer van wordt?

Stemwijzer beantwoordt vooral aan clichés

Bent u als financiële dienstverlener wars van nog meer veranderingen? Vindt u dat er genoeg is gesleuteld aan de hypotheekrenteaftrek en de huursector en ligt de oplossing voor de problemen op de woningmarkt vooral in het bouwen van nieuwe woningen in de Randstad? Grote kans dat de PVV of de VVD als de aangewezen partij bij u uit de Stemwijzer rolt. Zeker als u ook nog eens mordicus tegen vleesbelasting, een leenstelsel voor studenten, Europees bankentoezicht en belasting op de reiskostenvergoeding bent.
Zegt u ja tegen de meeste van deze maatregelen, maar bent u tegen het bouwen van nieuwe woningen in de Randstad, dan gaat u op 12 september waarschijnlijk D66 of GroenLinks stemmen. Tot zover de voorspelbare uitkomsten. Als u bij het invullen ook rekening houdt met zaken buiten de de branche, zoals ontwikkelingshulp, maximumstraffen en coffeeshops en u kiest een paar keer voor de optie 'geen van beide', dan krijgt u een stemadvies waarbij u het met vrijwel alle partijen voor amper de helft eens bent.
De grote afwezigen in de stemwijzer: de toekomst van ons pensioenstelsel en de betaalbaarheid van de zorg op de langere termijn. Beide onderwerpen komen alleen zijdelings aan bod. Alleen over de AOW-leeftijd, toerekening van huisartsbezoek aan het eigen risico en concurrentie tussen zorginstellingen zijn er vragen. Regeren is vooruitzien geldt wat de Stemwijzer betreft blijkbaar niet voor de kiezer.

Reageer op dit artikel