nieuws

SNS uit de gratie in aanhoudend zwakke woningmarkt

Archief

SNS uit de gratie in aanhoudend zwakke woningmarkt

Was SNS Bank altijd goed voor een hoge notering in de hitlijst van hypotheekaanbieders, in de laatste editie komt de bank niet eens meer in de top 10 voor. Uit cijfers van IG&H en het Kadaster blijkt verder dat de hypotheekmarkt in het tweede kwartaal tijdelijk profiteerde van huizenkopers die speculeerden op een stijging van de overdrachtbelasting. ABN Amro, Florius, Argenta en Obvion profiteerden hier het meest van.

De totale hypotheekomzet kwam in het tweede kwartaal uit op € 12,5 miljard, een forse daling (-21%) ten opzichte van het tweede kwartaal in 2011 maar wel aanmerkelijk beter (+24%) dan het eerste kwartaal van het lopende jaar. Het lijkt een tijdelijke opleving want volgens IG&H was de toegenomen koopbereidheid vooral te danken aan de consumenten die een -uiteindelijk- geschrapte verhoging van de overdrachtsbelasting voor wilden zijn.
Volgens de berekeningen van IG&H is het marktaandeel van SNS Bank in het tweede kwartaal 75% lager ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Die vergelijking pakt een stuk beter uit voor ABN Amro dat zijn marktaandeel in een jaar tijd in relatieve zin bijna verdubbelde. Dochter Florius deed het dankzij een succesvolle renteactie nog beter, het hypotheeklabel won 5% en verdrievoudigde daarmee zijn marktaandeel. Ook Obvion en Argenta hebben nu een aanzienlijk groter stuk van de taart. Het drietal sluit achter de ongewijzigde top 4 aan waarbij Rabobank aan kop staat voor ING Bank, ABN Amro en Aegon.
Rabobank verloor in absolute zin het meeste marktaandeel: -6,3%. De bank verwacht dat de huizenprijzen ook in 2013 blijven dalen, met 4%. Voor dit jaar rekent Rabobank met een gemiddelde prijsdaling van 5% en een totaal aantal woningoverdrachten van 113.000 stuks. De bank gaat ervan uit dat het aantal transacties volgend jaar op hetzelfde niveau ligt.

Reageer op dit artikel