nieuws

‘Pandrecht mogelijk op assurantieportefeuille’

Archief

De assurantieportefeuille is een vermogensrecht waarop pandrecht kan worden gevestigd. Dat zegt de rechter-commissaris van rechtbank Roermond in een rangregelingsprocedure. Het is voor het eerst dat er een heldere uitspraak wordt gedaan over de vraag of het naar Nederlands recht mogelijk is om een pandrecht op een assurantieportefeuille te vestigen.

‘Pandrecht mogelijk op assurantieportefeuille’

In de procedure die werd gevoerd tussen Nedasco en de Rabobank stelt de Rabobank dat er geen pandrecht op een assurantieportefeuille kan worden gevestigd omdat een portefeuille geen goed is in de zin van art. 3:1 Burgerlijk Wetboek. 
Rechtbank Roermond redeneert anders. "Het pleit in positieve zin voor erkenning van de portefeuille als vermogensrecht dat de wetgever in de Wet financieel toezicht beoogd heeft de positie van de tussenpersoon te versterken en daarin de portefeuille als eenheid ogenschijnlijk vatbaar voor overdracht heeft verklaard. (…) Civielrechtelijke erkenning van de portefeuille als vermogensrecht voldoet daarenboven aan de door de wetgever gewenste versterking van die positie, nu daarmee de kredietwaardigheid van de tussenpersoon vergroot wordt."
Lees ook het blog van mr. Femke de Jong-Struiksma over deze uitspraak.

Reageer op dit artikel