nieuws

Leijten pleit voor compensatiefonds medische fouten

Archief

SP-Kamerlid Renske Leijten wil een compensatiefonds in het leven roepen dat mensen compenseert die door een medische fout lichamelijk letsel hebben opgelopen en daardoor evident financiële schade hebben.

Leijten pleit voor compensatiefonds medische fouten

Dit is te lezen in een initiatiefwetsvoorstel dat Leijten vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het fonds wordt een onderdeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en wordt opgestart met € 100 mln. Dat geld moet opgehoest worden door verzekeraars die medisch letsel verzekeren.
Het fonds geeft mensen die zich aanmelden binnen een jaar uitsluitsel op de vraag of compensatie terecht. Als dat zo is, dan keert het fonds de schade direct uit. Het fonds gaat vervolgens de kosten proberen te verhalen op de arts, op de zorgaanbieder of op beiden. Volgens Leijten is het met de huidige middelen, gedragsregels en branchecodes niet mogelijk om iedereen gelijke kansen te bieden op een eerlijke compensatie. "Een patiënt met schade kan enkel zijn recht halen als hij geld heeft om te procederen. Het kan jaren duren voordat je uitgeprocedeerd bent. Verzekeraars die medisch letsel dekken, verzekeren de arts of zorgaanbieder tegen claims. Beter is het om claims sneller uit te keren. Het geld is er, maar verdwijnt nu bij de verzekeraar. Dat is geen goede zaak."

Reageer op dit artikel