nieuws

Geen diplomaplicht voor spaar- en betaaladviseurs

Archief

Adviseurs in betaal- en spaarproducten blijven vrijgesteld van de diplomaplicht. Het ministerie van Financiën heeft daartoe besloten naar aanleiding van de reacties op de consultatie van het nieuwe Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo).

Geen diplomaplicht voor spaar- en betaaladviseurs

De nu geldende vrijstelling van de diplomaplicht zou aanvankelijk komen te vervallen en de Wft-basismodule zou worden opgewaardeerd tot diploma sparen en betalen. Die wijzigingen zijn nu teruggedraaid omdat veel marktpartijen de diploma-eis voor adviseurs in spaar- en betaalproducten te belastend vinden. "Deze wijziging betekent overigens niet dat adviseurs die adviseren over sparen en betalen niet vakbekwaam hoeven te zijn."
De minister zal in het BGfo verder opnemen dat de diplomaplicht bij (onder)gevolmachtigde agenten alleen van toepassing is op personen die de dagelijkse leiding hebben. Adviseurs in consumptief krediet krijgen daarnaast ook de bevoegdheid te adviseren over overlijdensrisicoverzekeringen als dat advies wordt gecombineerd met het kredietadvies; eenzelfde bevoegdheid gaat gelden voor adviseurs over inkomensverzekeringen die een daaraan gelieerde ongevallenverzekering willen adviseren.

Reageer op dit artikel