nieuws

Tijdelijke opleving voor woningmarkt

Archief

De huizenmarkt heeft een onverwacht sterke opleving gehad in het tweede kwartaal. Er werden 20,2% meer woningen verkocht, aanzienlijk meer dan de gemiddelde stijging van 12,6% die gewoonlijk op het eerste kwartaal volgt, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De prijs van de gemiddelde woning daalde met 0,7% ten opzichte van het eerste kwartaal. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er nog geen sprake van structureel herstel.

Tijdelijke opleving voor woningmarkt

"In de eerste weken van het tweede kwartaal zijn aankopen naar voren gehaald vanwege de aanvankelijke onzekerheid over de overdachtbelasting", aldus Hukker. Die onzekerheid werd beëindigd toen de Kunduz-coalitie eind april bekend maakte dat het lage tarief voor de overdrachtsbelasing van 2% ook na 1 juli zou blijven gelden. 
Hukker ziet ook een 'nieuw realisme' in de markt. "Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt." Op de langere termijn is de NVM-voorzitter echter niet positief. "Dit kwartaal was een klein lichtpuntje, zo een die extra opvalt als het buiten heel donker is. We hebben geen indicatie voor een structureel herstel. Veruit de meeste seinen staan op rood." 

Reageer op dit artikel