nieuws

Schnabel: ‘Aflossingsvrij moet verboden worden’

Archief

“Aflossingsvrije hypotheken zouden verboden moeten worden. Als je 65 bent, misschien 70, moet je huis vrij zijn.” Dat zegt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het eerste nummer van PF, het kwartaalmagazine van de Pensioenfederatie.

Schnabel: ‘Aflossingsvrij moet verboden worden’

Schnabel vindt dat er nu teveel gewicht wordt toegekend aan de tweede pijler. Hij noemt de AOW een 'geweldige basiszekerheid', maar vindt dat we teveel verwachten van de werknemerspensioenen. Nederlanders zullen op zoek moeten naar andere manieren om rond te komen. Via een afgelost eigen huis bijvoorbeeld. “Mensen zullen in de toekomst hun huis moeten gebruiken om de zorg te betalen, met een soort omkeer- of opeethypotheek.” Die constructie bestaat al, maar wordt niet veel gebruikt. Schnabel: “Dat zou je dus fiscaal moeten stimuleren. Eerst maak je het aantrekkelijk om af te lossen en daarna om de waarde van je huis in te zetten voor zorg.”

Reageer op dit artikel