nieuws

Provisieverbod en transparantie-eisen in herziene EU-richtlijn

Archief

In het voorstel voor een nieuwe Europese richtlijn voor verzekeringsverkoop is een provisieverbod opgenomen voor beleggingsgerelateerde levensverzekeringen. Tevens zal ook voor schadeverzekeringen volledige actieve beloningstransparantie gaan gelden.

Provisieverbod en transparantie-eisen in herziene EU-richtlijn

Voor schadeproducten geldt wel een overgangstermijn van vijf jaar: gedurende die periode hoeft de adviseur zijn beloning alleen te vermelden als de klant daarom vraagt. Wel moet de adviseur zijn klant wijzen op het recht om te vragen naar de beloning. "Transparantie over alle elementen van de totale prijs stelt de consument in staat om een beslissing te nemen op basis van de dekking, aanvullende diensten en de prijs." Openheid over de beloning zal ook gaan gelden voor rechtstreekse aanbieders.
Voor levensverzekeringen met beleggingselementen kondigt de Europese Commissie expliciet een verbod op provisie aan voor onafhankelijk advies.
Advies wordt in de herziene richtlijn gedefinieerd als 'het geven van een persoonlijke aanbeveling aan een klant, al dan niet op verzoek'.
Volgend jaar stemt het Europees Parlement over de nieuwe richtlijn, die naar verwachting in 2015 wordt ingevoerd.

Reageer op dit artikel