nieuws

Privaatrechtelijk contract voor bescherming portefeuillerechten

Archief

Bureau D&O laat privaatrechtelijke voorwaarden opstellen waarmee het intermediair portefeuillerechten kan bedingen voor sparen, consumptief krediet en hypotheken. Het bureau uit Hoevelaken hoopt daamee te voorkomen dat tussenpersonen op korte termijn hun klantenbestand kwijt kunnen raken aan de aanbieder. Aanleiding is de zet van Argenta om op spaargebied vrijwel volledig over te stappen op dienstverlening via internet.

Privaatrechtelijk contract voor bescherming portefeuillerechten

Argenta en bracheorganisatie Adfiz zijn in gesprek over deze kwestie en hopen in augustus met een oplossing te komen. Volgens D&O-directeur Jurjen Oosterbaan Martinius overstijgt de uitkomst het belang van de Argenta-zaak. "De uiteindelijke afspraken die Adfiz en Argenta maken, zullen normgevend zijn voor andere situaties waarin het intermediair geen wettelijke portefeuillerechten heeft", aldus Oosterbaan. Op grond van de Wft gelden die rechten alleen voor verzekeringen. Oosterbaan: "Wij komen met privaatrechtelijke voorwaarden die ook portefeuillerechten bedingen voor sparen, consumptief krediet en hypothecair krediet. Tussenpersonen moeten deze overeenkomsten zelf rechtstreeks afsluiten met de aanbieders." Het contract is naar verwachting half augustus klaar.

Reageer op dit artikel