nieuws

Pensioenfondsen houden vast aan bestuursmodel

Archief

Pensioenfondsen willen vasthouden aan een bestuur met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Een bestuur met uitsluitend externe deskundigen krijgt weinig bijval. Dat blijkt uit een korte enquête van pensioenadviesbureau Montae onder een aantal relaties.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om het bestuur van pensioenfondsen deskundiger te maken. Veel fondsen kijken momenteel naar hun bestuursmodel en naar aanpassingen die daarin op basis van het wetsvoorstel en de realiteit van de pensioenmarkt nodig zijn. Montae vroeg bestuurders van dertig fondsen naar hun voorkeuren. Het traditionele paritaire bestuursmodel met een vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers/pensioengerechtigden blijkt veruit favoriet. Het heeft de voorkeur van bijna de helft van de respondenten. Slechts 13% kiest voor een bestuur met externe deskundigen. Het is opvallend dat bijna 20% kiest voor de ‘one-tier board’, die in het wetsvoorstel van Kamp geen optie meer is. In dit model zijn uitvoering en intern toezicht verenigd binnen één bestuur.

Reageer op dit artikel