nieuws

NVF wil verplichte melding kosten bij ‘gratis’ autolening

Archief

Uitstaand saldo merkgebonden leningen groeit

 

De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) vindt dat autofinanciers consumenten meer inzicht moeten geven in de werkelijke hoogte van de rente die zij betalen bij het sluiten van kredieten die als 'lening zonder rente' worden aangeprezen.

"Ook deze financieringsmaatschappijen moeten verplicht worden om de daadwerkelijke rente op transparante wijze aan de consument kenbaar te maken." De NVF wijst op CBS-cijfers, die aangeven dat het uitstaande kredietsaldo van zulke merkgebonden autofinanciers in de eerste vier maanden van dit jaar met 6,25% is gestegen naar € 1,4 mld. "Een recordbedrag."

Een auto kopen en pas over twee jaar betalen zonder rente lijkt mooier dan het is, aldus de NVF. "In werkelijkheid moet toch iemand de rente en kosten van de geldleningen terugbetalen. In het geval van een autofinanciering 'zonder rente' doen de fabrikant, de importeur of de dealer dat. In alle gevallen leidt dat tot een verborgen prijsverhoging voor de auto zelf. Het probleem is dat de consument de hoogte hiervan niet kent en dus ook niet kan beoordelen of deze financieringsvorm voor hem interessant is", zegt NVF-voorzitter Carel In der Hees, die stelt dat er bij autoverkoop, als de lening op basis van execution only wordt gesloten, van klantbelang geen sprake is.

 

Kostenpercentage

Aanbieders van consumptief krediet moeten sinds vorig jaar de rente die ze aan de consument in rekening brengen, uitdrukken in een jaarlijks kostenpercentage. “Met deze regelgeving kan het echt niet dat de verborgen rente bij dit soort autofinancieringen wordt gepresenteerd als gratis of als een lening zonder rente. Wij roepen dan ook het ministerie van Financiën en de AFM op om te verplichten dat ook bij autofinancieringen de daadwerkelijke rente op transparante wijze vooraf kenbaar moet worden gemaakt.”

 

Carel In der Hees: “Het kan echt niet dat de verborgen rente bij autofinancieringen wordt gepresenteerd als gratis.”

 

Reageer op dit artikel