nieuws

NMa start onderzoek naar overstapdrempels

Archief

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat onderzoeken of er overstapdrempels zijn bij financiële producten die door veel consumenten gebruikt worden. De nadruk ligt daarbij op hypotheken en lijfrente- en uitvaartverzekeringen.

 

“Consumenten stappen nu wellicht niet over terwijl ze bij een andere aanbieder beter af zijn. Het is daarom belangrijk dat overstapdrempels zo laag mogelijk zijn”, aldus NMa-bestuurslid Henk Don. Hoge overstapdrempels hebben volgens de NMa negatieve gevolgen voor de concurrentie tussen banken of verzekeraars en daarmee voor de kwaliteit en prijs van hun producten of diensten. Om die reden wil de NMa via deze studie ook onderzoeken of eventuele overstapdrempels verlaagd kunnen worden. Het gaat om hypotheken (in het bijzonder aflossingsvrije-, spaar- en annuïteitenhypotheken), betaalrekeningen, natura-uitvaartverzekeringen, lijfrenteverzekeringen en particulier beleggen (via internet).

De NMa nodigt consumenten uit om informatie en ervaringen met overstappen met de NMa te delen en kan naar aanleiding van de reacties besluiten om andere producten bij het onderzoek te betrekken.

 

Geen ingrepen

De kartelwaakhond nam vorig jaar de hypotheekmarkt al onder de loep vanwege de mogelijk te hoge rentemarges die geldgevers zouden hanteren. Ingrijpen in de vorm van prijsregulerende maatregelen achtte de NMa toen echter niet nodig, ondanks de constatering dat de rentes bij grote banken significant hoger zijn dan bij kleine banken.

Het wegnemen van overstapdrempels is overigens een belangrijk onderdeel van de zogeheten ‘best of class’-regeling die minister De Jager (Financiën) vorig jaar als richtlijn stelde voor de afhandeling van de compensatieregelingen voor beleggingspolissen.

Reageer op dit artikel