nieuws

Nibe-SVV en BKR onderzoeken standaardkennistoets

Archief

Nibe-SVV en BKR onderzoeken standaardkennistoets

Opleidingsbedrijf Nibe-SVV en Bureau Krediet Registratie (BKR) onderzoeken met enkele andere partners de mogelijkheid om een standaardkennistoets voor consumenten te ontwikkelen. Met de kennistoets kunnen consumenten dan bepalen of ze over voldoende kennis en ervaring beschikken om zonder advies een financieel product aan te schaffen (execution only). Financiële dienstverleners zijn per 1 januari 2013 verplicht om dit na te gaan.

Nibe-SVV vindt het niet praktisch als alle aanbieders van 'execution only' producten zelf hun eigen kennistest gaan ontwikkelen. "Dat leidt tot een enorme hoeveelheid testmomenten en registraties die ook nog eens sterk van elkaar kunnen verschillen", aldus het opleidingsinstituut.
De gedachte achter een standaardkennistoets is dat de resultaten opgeslagen en ontsloten worden via een centraal registratiesysteem, bijvoorbeeld bij BKR. Alle klanten hoeven dan voorafgaand aan de dienstverlening slechts eenmaal volgens de dezelfde objectieve normen te worden getoetst.  
De verplichte kennistoets die de jongste versie van het Besluit gedragstoezicht financiele ondernemingen (Bgfo) beoogt, gaat gelden voor alle complexe producten, hypotheken, betalingsbeschermers,inkomensverzekeringen en overlijdens- en uitvaartverzekeringen. Als blijkt dat klanten onvoldoende scoren, moet de financiële dienstverlener hen erop wijzen dat het verstandiger is om advies in te winnen over het betreffende product. 

Reageer op dit artikel