nieuws

Nederlandse multinationals in top 5 hoogste pensioentekorten

Archief

Nederlandse multinationals staan in de top 5 van multinationals met de grootste pensioentekorten. In totaal gaat het om 2,1% van hun marktwaarde. Dat blijkt uit onderzoek door adviesbureau Mercer naar de internationale pensioentekorten van Europese multinationals. Het Europese gemiddelde ligt op 4,8% van de marktwaarde, in 2008 ging het nog om 2,9%.

Nederlandse multinationals in top 5 hoogste pensioentekorten

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 288 Europese multinationals met een pensioenverplichting boven € 500 miljoen. Defined benefit-pensioentekorten laten de winst fors verwateren. De pensioenlasten bedragen circa 10% van de totale opbrengsten. Bovendien zijn de tekorten fors gegroeid. Duitse multinationals hebben het grootste tekort als percentage van hun beurswaarde: namelijk 11,7%. Frankrijk staat met 7,7% op de tweede plaats, Nederland bezet met 2,1% de vierde plaats.
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse multinationals gemiddeld in vijf andere landen blootgesteld zijn aan pensioenrisico’s, tegenover een Europees gemiddelde van drie. Samen met multinationals in Groot Brittannië, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland zijn Nederlandse bedrijven verantwoordelijk voor 90% van de totale pensioenverplichtingen in Europa. Volgens Mercer besteedt een toenemend aantal bedrijven pensioenrisico’s uit aan derden of gaat op zoek naar andere mogelijkheden om het risico te managen. In de praktijk missen multinationals nogal eens het overzicht.  "Het is dan bijvoorbeeld een verrassing als blijkt dat ze niet (alleen) in het thuisland moeten bijstorten, maar ook in andere landen waar ze actief in zijn, en dan ook vaak in andere valuta’s", aldus Mercer.

Reageer op dit artikel