nieuws

Klant moet zelf kiezen voor annuleringsverzekering

Archief

Een aanbieder van vliegreizen mag bij de verkoop van vliegtickets op internet niet automatisch een annuleringsverzekering toevoegen. Dat mag alleen op een ‘opt-in’-basis. Dat zegt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg na een klacht van de Duitse consumentenorganisatie tegen internetreisbureau ebookers.com.

Klant moet zelf kiezen voor annuleringsverzekering

Wanneer een klant bij ebookers.com Deutschland een bepaalde vlucht selecteert, worden onder het kopje ‘uw huidige reiskosten’ de kosten vermeld. Deze lijst met kosten bevat naast de prijs van de vlucht ook een bedrag voor belastingen en vergoedingen en de kosten van een annuleringsverzekering, die automatisch in rekening worden gebracht. In een mededeling onder aan de internetpagina wordt de klant erop gewezen wat hij moet doen, indien hij de automatisch toegevoegde annuleringsverzekering niet wenst. Hij dient dan expliciet te weigeren (‘opt-out’).
De klacht van een Duitse vereniging voor consumentenbescherming tegen deze praktijk belandde bij het Hof van Justitie. Het Hof wijst erop dat de "facultatieve prijstoeslagen" voortvloeien uit diensten die een aanvulling vormen op de luchtdienst zelf. Deze diensten zijn niet verplicht of noodzakelijk voor de vlucht en de klant heeft dus de keuze om ze te aanvaarden of te weigeren. "Juist omdat de klant die keuze heeft, moeten dergelijke prijstoeslagen volgens het recht van de Unie aan het begin van elke boeking op duidelijke, transparante en ondubbelzinnige wijze worden meegedeeld en op een ‘opt-in’-basis worden aanvaard." Het is dus niet de bedoeling dat de klant in actie moet komen om te voorkomen dat hij automatisch wordt verzekerd, zegt het Hof.

Reageer op dit artikel