nieuws

Kamervragen over mantelzorgcompliment

Archief

Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) gaat deze week Kamervragen stellen over het mantelzorgcompliment en de vrijstelling voor erfbelasting die mantelzorgers kunnen krijgen. Dit zei hij maandagavond in het programma Nieuwsuur.

Aanleiding vormde een uitspraak van Aniel Autar, voorzitter van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). Autar stelde dat duizenden mantelzorgers onnodig erfbelasting betalen door het niet aanvragen van een mantelzorgcompliment. Dat is een symbolische vergoeding van tweehonderd euro per jaar waarop mantelzorgers aanspraak kunnen maken. Veel mantelzorgers weten echter niet dat het ontvangen van het mantelzorgcompliment een van de wettelijke voorwaarden is om in aanmerking te komen voor de verhoogde vrijstelling voor de erfbelasting van ruim € 0,6 mln, als een zieke ouder overlijdt. Een andere vereiste is dat het kind met de ouder samenwoonde en een notarieel samenlevingscontract heeft gesloten. Zowel het kind als de ouder mag geen andere fiscale partner voor de erfbelasting hebben. De EPN verwijt de overheid in haar voorlichting aan mantelzorgers tekort te schieten. Bij de wijziging van de Successiewet (januari 2010) was die voorlichting wel beloofd. Omzigt is het op dit punt met de EPN eens. Hij vindt ook dat als iemand het mantelzorgcompliment te laat aanvraagt, maar er wel aan te tonen is dat iemand fulltime voor een ouder zorgt en daarbij inwoont, hij of zij alsnog de vrijstelling van erfbelasting moet krijgen.

Reageer op dit artikel