nieuws

Jongeren minder enthousiast over koopwoning

Archief

Jonge woningzoekers spelen aanzienlijk minder met de gedachte om een huis te kopen. Het aantal jongeren onder potentiële huizenkopers is gedaald van 260.000 huishoudens in 2010 tot 170.000 nu. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut OTB in opdracht van vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

Jongeren minder enthousiast over koopwoning

OTB ondervroeg dit voorjaar 2.000 Nederlanders met een modaal en hoger inkomen naar hun verhuiswensen. Hieruit maakt het bureau op dat circa 1,2 miljoen Nederlanders op dit moment zouden willen verhuizen naar een koophuis, een kwart minder dan voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008.
De groep 35- tot 45-jarigen is net als jongeren aanzienlijk minder bereid om een huis te kopen. Het aantal zestigplussers dat wil verhuizen naar een (andere) koopwoning is echter gegroeid van 180.000 naar 220.000. Ook in de categorie 45 tot 60 jaar is een groeiende behoefte aan koopwoningen te zien. 
De NVB hoopt dat de de politiek met stimuleringsmaatregelen komt die speciaal gericht zijn op jongeren en starters, zodat de 'negatieve spiraal wordt doorbroken'.

Reageer op dit artikel