nieuws

Intermediaire geldgevers winnen terrein op Rabobank en ING

Archief

Rabobank en ING, de twee grootste geldverstrekkers van ons land, hebben in het eerste kwartaal van dit jaar terrein verloren op de hypotheekmarkt. Daarvan profiteren Obvion, Florius en vooral Argenta, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster en IG&H.

 

De Belgische bank heeft zijn marktaandeel in de eerste drie maanden ruim verdubbeld ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011 en wordt daarmee de zesde hypotheekaanbieder van ons land. "Argenta is een van de partijen die voldoende funding hebben en zo relatief eenvoudig marktaandeel kan veroveren", aldus IG&H. Obvion en Florius winnen enkele procenten en bezetten respectievelijk de vijfde en de zevende plaats. "Beide partijen hebben via een renteactie eind 2011 extra marktaandeel veroverd." Rabobank geeft 7% marktaandeel prijs ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar; ING verliest 1,8%. Beide partijen blijven wel de nummers één en twee.

Oversluitingen

Volgens IG&H zijn de gevolgen van de aangescherpte hypotheeknormen in de eerste drie maanden van 2012 direct zichtbaar geworden: het aantal oversluitingen is gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. "Veel oversluiters voldoen niet aan de nieuwe eisen en zijn daardoor niet interessant voor aanbieders." De hypotheekomzet is mede daardoor in het eerste kwartaal met 38% gedaald tot € 10,1 (16,3) mld.

ING

De vooruitzichten zijn voor de woningmarkt ronduit slecht, concludeert ING in zijn kwartaalrapportage. “Het aantal woningen dat maandelijks wordt verkocht, is gezakt naar het laagste niveau in twintig jaar.” De huizenprijzen zijn in de eerste vier maanden van dit jaar met 2% gedaald, maar “blijkbaar weegt voor potentiële kopers de verbeterde betaalbaarheid niet op tegen de zorgen over de zwakke arbeidsmarkt en de onzekerheid over het toekomstige woningmarktbeleid van de overheid.”

Reageer op dit artikel