nieuws

ING zoekt nieuwe oplossing voor WestlandUtrecht Bank

Archief

ING zoekt samen met de Nederlandse staat naar een nieuwe oplossing voor de verzelfstandigde dochter WestlandUtrecht Bank. De bank staat tevergeefs in de etalage om te voldoen aan de voorwaarden die de Europese Commissie stelde toen ING in 2009 staatssteun ontving. Om tijd te winnen is ING opnieuw in beroep gegaan tegen het herstructureringsprogramma van de commissie. 

ING zoekt nieuwe oplossing voor WestlandUtrecht Bank

WestlandUtrecht werd in het najaar van 2010 als verzelfstandigde retailbank apart gezet van de groep met als doel om het uiteindelijk te verkopen. "Het is op dit moment niet makkelijk om een koper te vinden", aldus een woordvoerder van ING. "De strengere kapitaaleisen zorgen ervoor dat de markt voor dit soort transacties erg ongunstig is. Daarnaast heeft WestlandUtrecht een stevige hypotheekportefeuille. Ook die is voor een overnamekandidaat nu lastig te financieren. We zoeken samen met de Nederlandse staat naar een andere oplossing om toch aan de eisen voor herstructering te voldoen." 
Die ruimte lijkt er te zijn omdat het Europese gerechtshof in maart deels de eisen die de Europese Commissie had opgelegd aan ING verwierp. Een belangrijk punt in de uitspraak van het Hof was de vaststelling van het bedrag aan staatssteun op € 15 mld, waar de Commissie altijd heeft gerekend met € 17 mld. De Commissie is tegen de uitspraak in beroep gegaan en heeft het oorspronkelijke plan uit 2009 onaangepast goedgekeurd. "Door opnieuw bezwaar aan te tekenen, voorkomen we dat we beroepstermijnen mislopen en houden we tijd over voor een oplossing", aldus de woorvoerder. Aan de gedwongen splitsing van ING in een los bank- en verzekeringsbedrijf (Nationale-Nederlanden) verandert volgens hem niets.

Reageer op dit artikel