nieuws

ING en Aegon financieren wapens van regime-Assad

Archief

Nederlandse bedrijven, waaronder Aegon, ABN Amro, ABP en vooral ING, beleggen in ondernemingen die het regime-Assad in Syrië voorzien van communicatieapparatuur. Het gaat om het Italiaanse Finmeccanica en het Amerikaanse Netapp, waarin Nederlandse investeerders meer dan € 350 mln hebben gestoken, zo staat vandaag in de Volkskrant.

ING en Aegon financieren wapens van regime-Assad

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Oxfam Novib en IKV Pax Christi. De twee organisaties richten hun pijlen op Finmeccanica en Netapp, omdat alleen van deze twee zeker is dat ze nog apparatuur leverden, terwijl de volksopstand al was begonnen.
Vooral Netapp is bij Nederlandse bedrijven in trek. ING heeft er maar liefst € 244 mln euro in gestoken, Aegon zit er voor € 20 mln in, ABP voor € 28 mln en Delta Lloyd voor € 8 mln euro. […]
Aegon liet dinsdagavond weten consequenties te trekken uit het rapport. "We willen nadrukkelijk niet investeren in bedrijven die aan dictatoriale regimes materialen leveren waarmee burgers onderdrukt kunnen worden. Aegon zal stappen zetten", aldus de verklaring. ING zegt dat er voldoende garanties zijn dat Nederland niet in herhaling zal vallen.
(Volkskrant, pag. 19)

Reageer op dit artikel