nieuws

Eigen Huis en Hypotheekshop stappen in Deense hypotheken

Archief

Vereniging Eigen Huis (VEH) en De Hypotheekshop investeren een onbekend bedrag in de introductie van het zogeheten Deense hypotheekmodel in Nederland. Het Leidse bedrijf Solid Mortgages wil de hypotheken, die één op één gefinancierd worden door uitgifte van obligaties, in de loop van volgend jaar in ons land introduceren. De 'nieuwe' financieringswijze zorgt volgens de initiatiefnemers voor lagere rentetarieven.

"Er is op dit moment weinig concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dat is niet onze voornaamste motivatie om te investeren in project", stelt Ron Bavelaar, directeur van de Hypotheekshop. "Wij doen het vooral om het Deense model zeer succesvol is en het fors lagere maandlasten voor de consument oplevert. De rentetarieven liggen in Denemarken 1,5 tot 2 %  lager dan bij ons."

In het Deense model wordt het benodigde geld voor een hypotheek direct bij het passeren geleend op de kapitaalmarkt en gefinancierd met obligaties die een op een aansluiten bij de looptijd en het aflossingsprofiel van de hypotheek.  In Nederland hoopt Solid Mortgages vooral pensioenfondsen warm te krijgen voor de obligaties. De bank functioneert in dit model als intermediair voor de uitgifte van de obligaties.

Vooralsnog heeft Solid Mortgages hiervoor nog geen bank bereid gevonden en overweegt het daarom zelf een bankvergunning aan te vragen.  "Wij  worden geen aandeelhouder van de bank en dat geldt ook voor Eigen Huis", benadrukt Bavelaar. Beide partijen krijgen als investeerders wel een exclusief recht op de distributie van Deense hypotheken in Nederland. Over de hoogt van de investering doen zowel De Hypotheekshop als Eigen Huis geen uitspraak.

Op de Deense hypotheken is al kritiek gekomen, vooral van de kant van economen die verbonden zijn aan de Rabobank. Zij vinden onder meer dat het Deense model zoals Solid Mortgages dat wil introduceren uitgaat van een te lage 'loan to value ratio' (LTV) bij de financiering, maximaal 80% van de marktwaarde van de woning. Vooral starters zouden daardoor weinig baat hebben bij het model.  

Bavelaar: "Je kunt die lage LTV ook zien als een voordeel. Het maakt de investering voor de obligatiehouder nog veiliger. Bovendien blijft de hypotheek interessant voor mensen met overwaarde of starters die over eigen geld beschikken."

Reageer op dit artikel