nieuws

Banken zien kredietstroom opdrogen nu bankbelasting feit is

Archief

Banken zien kredietstroom opdrogen nu bankbelasting feit is

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)  is teleurgesteld over het groene licht dat de Eerste Kamer heeft gegeven voor de invoering van een bankbelasting die € 600 mln per jaar moet opleveren. Volgens de banken dreigt de economie hierdoor extra forse schade op te lopen. De NVB verwijst bij haar kritiek naar een eerdere rapportage van De Nederlandsche Bank (DNB) waarin staat dat de bankbelasting de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens jaarlijks met € 20 miljard kan dempen.

De NVB noemt het, ondanks de instemming met de bankbelasting, 'positief' dat de Senaat tegelijk een motie heeft aangenomen waarin om maatregelen wordt gevraagd als uit een volgende rapportage van DNB blijkt dat de kredietverlening daadwerkelijk is afgenomen. Deze rapportage moet uiterlijk 1 juni 2013 aan beide Kamers worden gestuurd. "Wij gaan ervan uit dat in dat geval de bankbelasting tenminste wordt verlaagd", aldus de NVB.

 

Reageer op dit artikel