nieuws

Banken steunen Zalm: los hypotheek af

Archief

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm wil dat de hypotheekrenteaftrek ook wordt ingeperkt voor mensen die al een huis bezitten. De VVD’er neemt daarmee afstand van zijn eigen partij. Hij krijgt bijval van ING en Rabobank, zo staat vandaag in de Volkskrant.

Banken steunen Zalm: los hypotheek af

Zalm liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over het Lenteakkoord. Dat maakt onderscheid tussen nieuwe en bestaande hypotheken. Het hervormingsplan voor de woningmarkt verplicht Nederlanders die na 1 januari 2013 een huis kopen hun hypotheek in dertig jaar af te lossen. Voor mensen die dan al een huis bezitten, geldt dat niet.
Zalm is het daarmee niet eens. 'Aflossen moet de norm worden', zegt hij in AD. 'Bij de bestaande hypotheken zitten veel aflossingsvrije. Een annuïteitenhypotheek, waarbij maandelijks rente wordt betaald en schuld afgelost, is een zinnige gedachte. Bestaande hypotheken zouden daarin moeten worden omgezet.'
Met deze uitspraken gaat hij lijnrecht in tegen de koers van zijn eigen partij, de VVD. Voor de liberalen is het beperken van de aftrek voor starters al een grote stap. Ze willen in hun verkiezingsprogramma beslist niet verdergaan. Ook andere partijen willen de huidige woningbezitters uit de wind houden. Vooralsnog lijkt er daarom geen Kamermeerderheid te zijn voor het fiscaal aanpakken van de huidige huiseigenaren.
Veel economen en belangengroepen zijn het erover eens dat het verkeerd is bestaande hypotheken te ontzien. Volgens de critici raakt de woningmarkt dieper in het slop omdat de starters het hardst worden getroffen door de maatregelen uit het Lenteakkoord.
(Volkskrant, pag. 4)
 
Overig verzekeringsnieuws in de media
 
Kamp: pensioenfondsen leiden tot nieuw contract
(FD, pag. 3)

Reageer op dit artikel