nieuws

Achmea wil inzicht in prijs en kwaliteit van tandartsen

Archief

Vrije prijzen mondzorg met bijna 10% gestegen

 

Achmea wil dat tandartsen meer inzicht geven in de prijs en kwaliteit van behandelingen. De maatschappij, moeder van zorgverzekeraars als Zilveren Kruis en Agis, stelt dit als voorwaarde bij het sluiten van contracten met de behandelaars.

 

De stellingname volgt op het nieuws dat tandartsen het experiment met vrije prijzen massaal hebben aangegrepen om hun tarieven te verhogen. Volgens een marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn de prijzen in de mondzorg in het eerste kwartaal van dit jaar met gemiddeld 9,6% gestegen.

Achmea noemt deze stijging 'verontrustend' en constateert dat voor patiënten en zorgverzekeraars niet duidelijk is of die prijsstijging wordt ondersteund door een hogere kwaliteit. "De mondzorgsector heeft niet of nauwelijks kwaliteitsrichtlijnen ontwikkeld die als basis kunnen dienen om te kiezen voor een tandarts op basis van prijs en kwaliteit."

 

Afspraken

Als enige verzekeraar kiest Achmea voor een maximaal bedrag per behandeling. Volgens de maatschappij houden veel tandartsen zich hier niet aan waardoor de klant alsnog moet bijbetalen."In een ideale situatie sluit elke tandarts een contract met een zorgverzekeraar waarin afspraken worden vastgelegd over de prijs en de kwaliteit", aldus Achmea dat slechts met 8% van de tandartsen een contract heeft.

Toch is het experiment met de vrije prijzen volgens de verzekeraar nog niet mislukt. "We geven het nog een kans zoals we dat van begin af aan doen. Maar dan moet de tandarts vandaag nog hard aan de slag met het geven van inzicht in de prijs, maar vooral de kwaliteit van zijn behandeling."

 

Contracten

De NZa vindt dat er meer contracten nodig zijn tussen tandartsen en verzekeraars om de mondzorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Echter, in 2012 zijn minder contracten gesloten tussen verzekeraars en tandartsen dan in 2011. Ook het aantal afgesloten contracten verschilt sterk per verzekeraar. De NZa heeft daarom de normen voor contractering voor de verzekeraars concreter gemaakt, zodat het voor hen duidelijk is wanneer er sprake is van voldoende contracten voor hun verzekerden. Invoering van een mondzorgabonnement voor de jeugd zal de kans op bijbetalingen voor de jeugdmondzorg verkleinen.

Sinds januari 2012 zijn de prijzen in de mondzorg vrij. Het gaat om een driejarig experiment waarin tandartsen, mondhygienisten, tandprothetici en orthodontisten zelf de prijs bepalen die zij vragen voor behandelingen. De NZa monitort de ontwikkelingen in de mondzorg tijdens dit experiment.

Reageer op dit artikel