nieuws

‘Aanpassing ontslagrecht leidt tot betalingsproblemen’

Archief

De voorstellen in het Kunduz-akkoord voor versoepeling van het onstslagrecht leiden tot betalingsproblemen, in het bijzondere voor mensen met een hypotheek. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op een brief die minister Kamp (Sociale Zaken) hierover heeft gestuurd aan de Tweede Kamer. Vorig week sprak ook de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) hier al haar bezorgdheid over uit.

‘Aanpassing ontslagrecht leidt tot betalingsproblemen’

In een ingezonden brief in de Volkskrant wijzen Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond, en Eddy Haket, bestuurder bij Vakcentrale MHP, op de negatieve bijeffecten van de plannen die VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben met het ontslagrecht. Het voorstel om een eind te maken aan de contante ontslagvergoeding leidt er volgens hen toe dat het inkomen bij mensen met een modaal salaris onmiddelijk met 20% daalt. Dit kan oplopen tot een daling van 50% bij mensen met 2,5 x modaal. Met name jonge gezinnen zouden volgens Koopman en Haket onvoldoende reserves hebben om dit verlies op te vangen in combinatie met vaak zware verplichtingen. Ze wijzen er ook op dat het voorgestelde reïntegratiebudget niet kan worden gebruikt voor maandelijkse lasten als huur en hypotheek.

Reageer op dit artikel