nieuws

Zzp’er onderschat nog steeds aovrisico

Archief

Zelfstandig ondernemers blijken nog steeds niet altijd goed op de hoogte te zijn van de risico’s en oorzaken van arbeidsongeschiktheid. Bijna tweederde (61%) van alle zelfstandig ondernemers heeft geen inkomen als zij door arbeidsongeschiktheid niet meer kunnen werken.

Dat komt niet alleen omdat zzp’ers de risico’s van arbeidsongeschiktheid onderschatten, maar ook omdat zeven van de tien onverzekerde zzp’ers een verzekering te duur vindt. Dit concludeert zzp-platform Myler, een initiatief van Achmea en Numa Group, dat onderzoek deed onder 2.445 zelfstandigen. Ook Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen werkten mee aan het onderzoek. Hieruit blijkt ook dat slechts twee op de tien zelfstandig ondernemers de kans groot acht dat zij door langdurige ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken. In de praktijk blijkt dat 30,4% weleens arbeidsongeschikt is geweest.
De top drie oorzaken van arbeidsongeschiktheid zijn een verkeerde werkhouding (55%), psychische aandoeningen (23%) en aandoeningen aan het zenuwstelsel (16%). Uit het onderzoek blijkt echter dat ondernemers denken dat ongevallen (44,8%) en hart- en vaatziekten (43,4%) de boosdoeners zijn.

Reageer op dit artikel