nieuws

Ziekenhuizen kunnen miljardenschuld aan verzekeraars niet aflossen

Archief

Ziekenhuizen kunnen miljardenschuld aan verzekeraars niet aflossen

De schuld die ziekenhuizen nog moeten terugbetalen aan verzekeraars is vorig jaar opgelopen tot € 2 mld, zo heeft adviesbureau PwC becijferd. “Ondanks dat de meeste ziekenhuizen in 2011 winst maakten en hun eigen vermogen zagen groeien, is hun liquiditeit onvoldoende gestegen om de groeiende schuldenberg aan verzekeraars te kunnen terugbetalen.”

De financiële positie van ziekenhuizen is in de eerste helft van dit jaar verslechterd, aldus PwC. De zorginstellingen komen verder in de problemen doordat zorgverzekeraars overfinanciering uit het verleden terugvorderen. "De terugvordering en hun terughoudendheid in financiering van werkkapitaal is ingegeven door strengere kapitaaleisen." Dat weerhoudt ook banken ervan om krediet aan de ziekenhuizen te verstrekken. "Het tempo waarin banken ziekenhuizen van financiering voor investeringen en werkkapitaal voorzien, loopt achter op het tempo waarin verzekeraars financiering terugvorderen. Als er niets gebeurt, zullen er ziekenhuizen in betalingsmoeilijkheden komen."

Reageer op dit artikel