nieuws

‘Vier diploma’s te veel voor pensioenadviseur’

Archief

‘Vier diploma’s te veel voor pensioenadviseur’

De Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD) vindt vier diploma’s te veel voor de pensioenadviseur. Dat schrijft voorzitter Theo Gommer aan het ministerie van Financiën in reactie op het Ontwerpbesluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen, dat ter consultatie aan de markt is voorgelegd.

Een pensioenadviseur moet zich straks in vier modules bekwamen: basis, inkomen, vermogen en pensioenverzekeringen. De NOPD vindt dat te veel. "Vier afzonderlijke diploma's is niet reëel voor een pensioenadviseur. Voor het onderdeel inkomensverzekering zien wij geen toegevoegde waarde en het is niet nodig dat een pensioenadviseur ook de basismodule moet doen. Eventuele relevante onderwerpen kunnen prima worden meegenomen in een van de andere modules."
De NOPD is ook niet erg gelukkig met de benamingen 'adviseur vermogen' en 'adviseur pensioen' die in het ontwerpbesluit staan. "Beter is het om te komen tot een pensioenadviseur particulier en een pensioenadviseur werkgever."
Tot slot pleit de NOPD voor 'real time' permanente educatie per kwartaal. "Juist in de komende jaren gaan de ontwikkelingen erg snel. In het belang van het consumentenvertrouwen in financiële dienstverleners moet de kwaliteit van de dienstverlening zo goed mogelijk zijn. Dat kan alleen als de periode tussen de implementatie van nieuwe ontwikkelingen en het tijdstip waarop adviseurs daarvan verplicht kennisnemen, zo kort mogelijk is."

Reageer op dit artikel