nieuws

Obvion compenseert klanten voor verhoging renteopslag

Archief

Geldgever legt zich neer bij uitspraak hof

 

Obvion gaat alle klanten die tussen november 2004 en november 2008 ten onrechte een hoge renteopslag moesten betalen, volledig compenseren. Dat besluit volgt op een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, waarbij drie klanten die zich tegen de verhoging hadden verweerd, in het gelijk werden gesteld.

 

Vereniging Eigen Huis is blij met de stap van Obvion, maar blijft kritisch kijken naar andere aanbieders die op een soortgelijke manier handelen.

In november 2008 verhoogde Obvion de opslag voor hypotheken met een variabele rente van 0,65 % naar 1,35 %. Bij klanten die vóór november 2004 hun hypotheek hadden gesloten, werd die verhoging al eerder teruggedraaid. Met mensen die naderhand een hypotheek sloten, wilde Obvion daar niet aan omdat na 2004 de voorwaarden werden aangepast. Hierin stond dat Obvion de opslag periodiek kon wijzigen, maar in de offerte stond vermeld dat het om een vaste opslag zou gaan. De Ombudsman vond echter dat de klanten van na 2004 niet gecompenseerd hoefden te worden, waarna drie klanten met succes de gang naar de rechter maakten.

 

Afspraak

Douwe Dijkstra, adjunct-directeur van Obvion, legt zich bij de uitspraak neer. "Omdat we er met elkaar niet uitkwamen, hebben we destijds de afspraak gemaakt dat als Obvion in individuele gevallen bij de rechter in het ongelijk zou worden gesteld, wij alle vergelijkbare klanten op dezelfde manier zouden compenseren. Deze klanten kunnen op korte termijn een voorstel verwachten."

Nico Stolwijk, manager strategie en belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis, vindt de werkwijze van Obvion een voorbeeld voor andere partijen. "Wij zien in het oordeel van de rechter tevens een waarschuwing aan andere aanbieders zoals ING en ABN Amro, die de opslag op de variabele rente recentelijk hebben verhoogd of dat wellicht nog van plan zijn."

Reageer op dit artikel