nieuws

NVF wil meer duidelijkheid over autolening ‘zonder rente’

Archief

De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) vindt dat autofinanciers consumenten meer inzicht moeten geven in de werkelijke hoogte van de rente die zij betalen bij het sluiten van kredieten die als ‘lening zonder rente’ worden aangeprezen.

NVF wil meer duidelijkheid over autolening ‘zonder rente’

"Ook deze financieringsmaatschappijen moeten verplicht worden om de daadwerkelijke rente op transparante wijze aan de consument kenbaar te maken." De NVF wijst op CBS-cijfers, die aangeven dat het uitstaande kredietsaldo van zulke merkgebonden autofinanciers in de eerste vier maanden van dit jaar met 6,25% is gestegen naar € 1,4 mld. "Een recordbedrag."
Een auto kopen en pas over twee jaar betalen zonder rente lijkt mooier dan het is, aldus de NVF. "In werkelijkheid moet toch iemand de rente en kosten van de geldleningen terugbetalen. In het geval van een autofinanciering 'zonder rente' doen de fabrikant, de importeur of de dealer dat. In alle gevallen leidt dat tot een verborgen prijsverhoging voor de auto zelf. Het probleem is dat de consument de hoogte hiervan niet kent en dus ook niet kan beoordelen of deze financieringsvorm voor hem interessant is", zegt NVF-voorzitter Carel In der Hees, die stelt dat er bij autoverkoop, als de lening op basis van execution only wordt gesloten, van klantbelang geen sprake is.
In der Hees vindt dan ook dat de verplichte melding van een jaarlijks kostenpercentage, die geldt voor alle kredietaanbieders, ook voor autofinancieringen moet gaan gelden.

Reageer op dit artikel