nieuws

Nazaten Gelink bezorgen AFM en curator veel werk

Archief

Opnieuw boete voor NCIC

 

Toezichthouder AFM heef de derde boete naar buiten gebracht voor het Enschedese NCIC wegens het illegaal bemiddelen in krediet.

 

De zaak staat niet op zich, want het bedrijf maakt onderdeel uit van een bonte trits aan BV’s die financieel ondernemer Frederic Wattebled de afgelopen jaren oprichtte. De grootste gemene deler tussen al die bedrijven: een verleden bij de Gelink Advies Groep.

Het NCIC, voluit het Nationaal Consumenten Informatie Centrum, werd half mei in drievoud beboet voor het illegaal bemiddelen in krediet. Het bedrijf en directeur Clenn Krommenhoek kregen allebei een boete van € 60.000 voor het zonder vergunning via een callcenter inwinnen van financiële gegevens bij consumenten. Dit gebeurde in de periode maart tot en met augustus 2011.

Daar kwam nog een aparte boete bij van € 20.000 voor misleidende handelspraktijken. Indachtig de volledige bedrijfsnaam wekte NCIC in de telefoontjes richting de consumenten de indruk slechts informatieve en zeker geen commerciële doelstellingen te hebben. In werkelijkheid werden de gegevens als leads doorgespeeld aan het eigen bureau voor kredietbemiddeling.

 

World of Credit

Behalve NCIC is Krommenhoek ook de man achter de financieel adviesbureaus Nova Pecunia en De Leenkamer. Die activiteiten hoorden bij het bedrijfsonderdeel A+ dat hij in november 2010 losweekte van de Enschedese kredietverlener World of Credit (WOC). WOC ging ruim een half jaar later failliet en was op dat moment nog maar een paar maanden in handen van Elco Donkervoort.

Die heeft een verleden bij de Gelink Adviesgroep, de Enschedese kredietbemiddelaar die in 2007 failliet ging. Net als de vorige eigenaar en oprichter van WOC: Frederic Wattebled, jarenlang commercieel directeur bij Gelink. Donkervoort bezat na het faillissement van WOC nog de financiële adviesbureaus Defis en Consumenten Advies Centrum, maar die gingen korte tijd later ook failliet.

De curator van het failliete WOC, Laurens Bezoen, is de verwevenheid van BV’s en tijdstippen niet ontgaan en betrok ook Nova Pecunia van Clenn Krommenhoek bij het onderzoek naar het bankroet.

 

AFM

Niet alleen de curator heeft tot op de dag van vandaag zijn handen vol aan de kluwen Enschedese kredietbedrijven, ook de AFM was er de afgelopen jaren druk mee. In 2009 beboette het World of Credit voor het onvoldoende inwinnen van informatie bij het adviseren van beleggingsverzekeringen. Een jaar later kregen de dochterbedrijven Consumenten Advies Centrum en Decapolis (de handelsnaam van Defis) een boete voor hetzelfde vergrijp.

Reageer op dit artikel