nieuws

Eigen Huis en Hypotheekshop stappen in Deense hypotheken

Archief

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de De Hypotheekshop investeren een onbekend bedrag in de introductie van het zogeheten Deense hypotheekmodel in Nederland. Het Leidse bedrijf Solid Mortgages wil de hypotheken, die één op één gefinancierd worden door uitgifte van obligaties, in de loop van volgend jaar in ons land introduceren. VEH gaat ervanuit dat de ‘nieuwe’ financieringswijze zorgt voor lagere rentetarieven.

Eigen Huis en Hypotheekshop stappen in Deense hypotheken

"Er is op dit moment beweging noch concurrentie op de hypotheekmarkt", stelt VEH-woordvoerder Hans André de la Porte. Het zorgt volgens VEH voor rentetarieven die 1,5 tot 2 % hoger liggen dan  in Denemarken, de geboorteplaats van het gelijknamige hypotheekmodel. 
In het Deense model wordt het benodigde geld voor een hypotheek direct bij het passeren geleend op de kapitaalmarkt en gefinancierd met obligaties die een op een aansluiten bij de looptijd en het aflossingsprofiel van de hypotheek.  In Nederland hoopt Solid Mortgages vooral pensioenfondsen warm te krijgen voor de obligaties. De bank functioneert in dit model als intermediair voor de uitgifte van de obligaties. Vooralsnog heeft Solid Mortgages hiervoor nog geen bank bereid gevonden en overweegt het daarom zelf een bankvergunning aan te vragen.
Hoeveel geld Eigen Huis in het project steekt wil De la Porte niet zeggen. "We beginnen bescheiden, maar er is in ieder geval geld nodig om mensen vrij te maken, systemen te ontwikkelen en partijen te benaderen."
Op de Deense hypotheken is al kritiek gekomen, vooral van de kant van economen die verbonden zijn aan de Rabobank. Zij vinden onder meer dat het Deense model zoals Solid Mortgages dat wil introduceren uitgaat van een te lage 'loan to value ratio' (LTV) bij de financiering, maximaal 80% van de marktwaarde van de woning. Vooral starters zouden daardoor weinig baat hebben bij het model.  
Michel Ligtlee, beleidsmedewerker bij VEH, onderkent die constatering. "Dat klopt, maar je moet ergens beginnen. Als het product eenmaal staat gaan we het wellicht uitbouwen met een variant op basis van een hogere LTV."

Reageer op dit artikel