nieuws

Concurrentie hypotheekmarkt weer onderwerp van onderzoek Staatssteun

Archief

ING aanleiding voor Brusselse studie De Europese Commissie start een onderzoek naar de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt

De aanleiding daarvoor is dat ING nog steeds hypotheekbank WestlandUtrecht niet heeft kunnen verkopen. De overheid en ING hebben bij de commissie aangegeven dat de afstoting van Westland Utrecht Bank in de huidige marktomstandigheden niet haalbaar is. "De nu opnieuw te onderzoeken afstotingsoperatie, moest een antwoord bieden voor de mededingingsbezwaren op de Nederlandse markt. Daarom moet de commissie nu opnieuw bekijken hoe concurrentieverstoringen op de thuismarkt van ING kunnen worden aangepakt." Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar de wijzigingen die ING en de Nederlandse staat de afgelopen jaren hebben aangebracht in de voorwaarden voor het terugbetalen van de staatssteun van _ 10 mld die het concern in 2008 en 2009 ontving. De commissie wil onder meer weten waarom ING in 2010 en 2011 geen passende vergoeding heeft betaald. "ING heeft gedurende drie jaar geen couponbetalingen aan de overheid gedaan, ook al boekte de onderneming winst." NMa De NMa kondigde afgelopen jaar aan geen prijsregulerende maatregelen nodig te achten na een onderzoek naar de Nederlandse hypotheekmarkt. Wel constateerde de mededingingsautoriteit dat de rentetarieven in 2011 zijn gedaald. De hoge rentemarges die na 2008 waren ontstaan, waren vooral het gevolg geweest van een gebrek aan concurrentie, zo stelde toen de NMa, die geen aanwijzingen kon vinden voor prijsafspraken. Wel zijn grote banken gemiddeld 0,12 procentpunt duurder dan andere geldgevers; in sommige gevallen loopt het verschil op tot 0,37%. Daarin speelt mee dat ABN Amro, ING en Aegon van de Europese Commissie niet tot de scherpste aanbieders mogen behoren: dat was een van de voorwaarden om voor staatssteun in aanmerking te mogen komen. Geldgevers moeten naar aanleiding van de NMa-studie overigens met ingang van volgend jaar hun klanten uiterlijk drie maanden van tevoren inlichten over het aflopen van de rentevaste periode. Opmerkingen: Auteur:RL Datum:14 – 05 – 2012 Bestandsnaam:RL_EUconcurrentie.doc Rubriek:Financiële planning Trefwoord:hypotheken, mededinging

Reageer op dit artikel