nieuws

Clever Life valt in de prijzen bij de AFM

Archief

De AFM heeft twee boetes van € 30.000 opgelegd aan Graffiti Entertainment Europe BV uit het Gelderse Huissen en haar feitelijk leidinggevende Mart van der Velde. Het bedrijf heeft zich volgens de toezichthouder in de periode september 2009 tot en met december vorig jaar schuldig gemaakt aan verboden colportage.

Clever Life valt in de prijzen bij de AFM

Het bedrijf, toen nog opererend onder de naam Clever Life, bemiddelde ten tijde van de overtreding in consumptief krediet, hypotheken en en schade- en levensverzekeringen. Het bedrijf benaderde consumenten telefonisch en inventariseerde of consumenten kredieten hadden en of zij geïnteresseerd waren in lagere maandlasten. Uit de werkwijze en het belscript bleek dat de adviseur van Clever Life vervolgens altijd op huisbezoek bij de consumenten ging. In 5 onderzochte gevallen werd tijdens het bezoek een kredietovereenkomst getekend. Dit is een overtreding van de colportagewet, die moet voorkomen dat consumenten bij een huisbezoek mogelijk onvoorbereid over een aankoop moeten beslissen.
De AFM beboette ook Mart van der Velde, sinds eind 2006 de enige bestuurder en feitelijk leidinggevende van Clever Life. Volgens de toezichthouder was Van der Velde op de hoogte van de verboden gedragingen en heeft hij nagelaten deze met maatregelen te beëindigen.

Reageer op dit artikel