nieuws

Barnier geeft Nederlandse pensioenlobby half jaar extra

Archief

Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft het besluit over de IORP-richtlijn voor pensioenfondsen (de evenknie van Solvency II) een half jaar uitgesteld. Dat zei hij vanmorgen in Amsterdam bij de conferentie van Insurance Europe, de koepelorganisatie voor nationale brancheverenigingen in het verzekeringswezen.

Barnier geeft Nederlandse pensioenlobby half jaar extra

Barnier gaf verder aan dat Solvency II zo snel mogelijk doorgang moet vinden, maar kondigde wel een extra impact-assesment aan van de maatregelen die de langetermijngaranties van verzekeraars raken. Tijdens de speech, met onder anderen prinses Máxima in het publiek, noemde hij Solvency II een groeikans. "Eind 2010 hadden de verzekeraars een totaal geïnvesteerd vermogen van € 7,4 bn, meer dan 50% van het Europese Bruto Binnenlands Product. Het is in het belang van Europa en de polishouders dat die beleggingen een optimale allocatie krijgen."
Barnier verwees in het bijzonder naar de richtlijn die stelt dat verzekeraars met langdurige verplichtingen zoals pensioenen deze moeten koppelen aan investeringen met een even lange duur. "Een investering voor de erg lange termijn zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor infrastructurele projecten en zo kunnen zorgen voor groei."
Hij wond er geen doekjes om dat verzekeraars en pensioenfondsen wat hem betreft gelijk behandeld moeten worden, maar, zo zei hij: er is nog geen beslissing genomen over de IORP-richtlijn. Sterker: de Nederlandse pensioenlobby in Nederland die fel tegen is op de verhoogde kapitaalseisen voor pensioenfondsen krijgt zes maanden extra de tijd, tot medio 2013.

Reageer op dit artikel